Θέλετε να κλείσετε ραντεβού;
Πολύποδας μήτρας | Διάγνωση & Αντιμετώπιση

Πολύποδας μήτρας | Διάγνωση & Αντιμετώπιση

50.00

(0)
Εξειδικευμένος γυναικολογικός έλεγχος από Διευθυντή Γυναικολόγο - Ογκολόγο για πολύποδα μήτρας με στόχο την αποτελεσματική διάγνωσή και θεραπεία. Ο έλεγχος περιλαμβάνει:
 • Γυναικολογική εξέταση
 • Διακολπικό υπερηχογράφημα
 • Ενημέρωση & σύσταση θεραπευτικής προσέγγισης

Τα πιο συχνά συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν μία γυναίκα στον γυναικολόγο για εξειδικευμένο έλεγχο είναι: ασυνήθιστη αιμορραγία από τον κόλπο, αίσθημα βάρους ή πόνου χαμηλά στην κοιλιά, πόνος κατά την επαφή, φούσκωμα στην κοιλιά, αίσθημα πίεσης στην πύελο και δυσκολία στην ούρηση ή την αφόδευση.

Τα πιο σύνθετα γυναικολογικά προβλήματα πρέπει να εκτιμώνται από εξειδικευμένο και έμπειρο Γυναικολόγο, με εξειδίκευση στην Ογκολογία καθώς δεν απαιτούν όλες οι περιπτώσεις χειρουργική αντιμετώπιση. Ο ειδικός ιατρός θα κρίνει πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση, με ποια μέθοδο πρέπει να γίνει ώστε η γυναίκα να διασφαλίσει τη γονιμότητά της αλλά και ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα και πότε ένα χειρουργείο δεν χρειάζεται.

Χρήσιμες πληροφορίες για τους πολύποδες μήτρας

Η γυναίκα από την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής είναι εξοικειωμένη με την επίσκεψη στο γυναικολόγο. Το ιδανικό είναι να επισκέπτεται μια φορά το χρόνο τον γιατρό της. Κατά την εξέταση αυτή αναδεικνύονται θέματα που μπορεί να αναφέρει η ίδια, θέματα σχετικά με την αναπαραγωγή, την αντισύλληψη, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και θέματα που μπορεί να αναδείξει η γυναικολογική εξέταση, η εξέταση των μαστών και το τεστ ΠΑΠ. Κάποια από αυτά τα θέματα θα χρειαστούν περισσότερο εντατική παρακολούθηση και κάποια από αυτά θα χρειαστούν χειρουργική αντιμετώπιση. Κάποια από τα συχνά αίτια που μπορεί να οδηγήσουν μια γυναίκα στο χειρουργείο είναι ο πολύποδας μήτρας:

Πολύποδας μήτρας – Τι είναι;

Ο Πολύποδας του ενδομητρίου (πολύποδας της μήτρας) είναι μια μισχωτή συνήθως μάζα που βγαίνει στο εσωτερικό της μήτρας. Ο πολύποδας μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο εντός της μήτρας και μπορεί να είναι ένας ή και περισσότεροι.

Ο πολύποδας της μήτρας μπορεί να αποτελεί την πρώτη εκδήλωση του καρκίνου της μήτρας και για αυτό δεν είναι ασφαλής η παρουσία εντός του ενδομητρίου. Επίσης ο πολύποδας μπορεί να δυσχεράνει τη σύλληψη και την εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης.

Συμπτώματα και διάγνωση;

Η ανακάλυψη του πολύποδα μπορεί να γίνει τυχαία κατά τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο ή μπορεί να γίνει μετά από παθολογική αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου ή εκτός αυτής. Αίμα μετά από επαφή και αίσθημα «μπουκώματος» προς τα κάτω μπορεί να είναι συμπτώματα για την παρουσία του πολύποδα.

Ο πολύποδας της μήτρας εμφανίζεται τόσο σε νέες γυναίκες όσο και σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Σε μια γυναίκα που μετά την εμμηνόπαυση αιμορραγεί η παρουσία ενός πολύποδα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό σημάδι.

Ποια είναι τα συμπτώματα και σε ποιες γυναίκες εμφανίζεται;

Η δημιουργία μιας κύστης ωοθήκης μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Μπορεί να είναι μια απλή απόκλιση της περιόδου. Μπορεί να οφείλεται σε κάποιο ωχρό σωμάτιο το οποίο παρέμεινε και μεγάλωσε ή σε κάποιο ωοθυλάκιο το οποίο παρέμεινε χωρίς να ραγεί. Επίσης μπορεί να είναι λόγω μιας κύστης που αιμορράγησε ή να είναι εκδήλωση ενδομητρίωσης. Μπορεί όμως να είναι και κακοήθους αιτιολογίας.

Πως δημιουργείται και πως διαγιγνώσκεται;

Βιολογικά η δημιουργία του πολύποδα οφείλεται στην ανάπτυξη με αυτόνομο τρόπο μιας ομάδας κυττάρων της μήτρας, τα οποία αναπτύσσονται σε μέγεθος και αριθμό. Στην περίπτωση που υπάρξει βλάβη στο γενετικό τους υλικό τότε μπορεί να μιλάμε και για τη γέννηση ενός καρκίνου. Η επιβεβαίωση της παρουσίας του πολύποδα της μήτρας γίνεται με τη γυναικολογική εξέταση και το γυναικολογικό υπερηχογράφημα. Στη γυναικολογική εξέταση ο πολύποδας της μήτρας μπορεί να είναι ορατός μέσα από τον τράχηλο και να ψηλαφάται από το γυναικολόγο. Στο υπερηχογράφημα, ο πολύποδας εμφανίζεται ως μια πάχυνση στο εσωτερικό της μήτρας. Ειδικές τεχνικές όπως είναι η doppler υπερηχογραφική εξέταση μπορεί να εξετάσουν εάν ο πολύποδας έχει αγγείωση και να αναδείξει ύποπτα για στοιχεία κακοήθειας. Στις περιπτώσεις που η παρουσία του πολύποδα δεν είναι ξεκάθαρη, τότε πραγματοποιείται έγχυση ορού εντός της κοιλότητας της μήτρας ώστε κατά την εξέταση να αναδειχθεί καλύτερα στο υδροϋπερηχογράφημα.

Ποια είναι η αντιμετώπισή του και τι στάδια περιλαμβάνει;

Η αντιμετώπιση του πολύποδα γίνεται με την αφαίρεσή του. Το πρώτο στάδιο για την αφαίρεση του πολύποδα της μήτρας αφορά τον εντοπισμό του με τη βοήθεια μιας ενδοσκοπικής κάμερας και με τη χρήση ειδικών εργαλείων μικροχειρουργικής. Η συγκεκριμένη επέμβαση ονομάζεται επεμβατική υστεροσκόπηση. Η επέμβαση γίνεται με βραχεία γενική αναισθησία, την ευρύτερα γνωστή και ως «μέθη». Κατά την επέμβαση πραγματοποιείται βαθμιαία διάνοιξη του τραχήλου. Η κοιλότητα της μήτρας γεμίζει με ορό και εισάγεται μία ειδική κάμερα. Ο πολύποδας εμφανίζεται συνήθως ως μια γλωσσίδα ή ως πλατύ εξόγκωμα στο εσωτερικό. Το επόμενο στάδιο είναι να προσδιοριστεί η ακριβής του θέση, δηλαδή αν βρίσκεται χαμηλά στον ενδοτράχηλο, στη μέση στον ισθμό ή ψηλότερα μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα. Επίσης, ο πολύποδας θα χαρακτηριστεί υστεροσκοπικά σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της εικόνας του ως ύποπτος ή μη. Στη συνέχεια ο πολύποδας αφαιρείται με τη χρήση μικροψαλιδιού ή μικροαγκύλης διαθερμίας (loop).  Στο τέλος γίνεται πάντα ιστολογική εξέταση του πολύποδα, προκειμένου να χαρακτηριστεί η φύση του: καλοήθης ή κακοήθης. Μπορεί την αφαίρεση του πολύποδα να ακολουθήσει η συμπληρωματική απόξεση του ενδομητρίου για ανάδειξη συμπληρωματικής παθολογίας, πλην του πολύποδα, πχ υπερπλασία, ορμονική ασύγχρονη διέγερση, κακοήθεια.

Οι ενοχλήσεις μετά την επέμβαση είναι συνήθως παροδικές και η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά της την επομένη ή καλύτερα μετά από μια μέρα ξεκούρασης. Η αφαίρεση ενός πολύποδα μπορεί να συνοδεύεται από μικρή ποσότητα αίματος κατά τον επόμενο μήνα, το οποίο συμβαίνει στα πλαίσια της επούλωσης του ενδομητρίου. Ο πόνος είναι περιορισμένος και συνήθως είναι αρκετή η χρήση αναλγητικών για μια ημέρα. Προφυλακτικά μετά την αφαίρεση ενός πολύποδα μπορεί να δωθεί αντιβίωση, αν και δεν είναι συνήθως απαραίτητο.

Αξιολογήσεις

Γράψτε Κριτική

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

  Ζητήστε ραντεβού online

  Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα και ένας εκπρόσωπός μας θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας

  Πατώντας αποδοχή, συναινείτε στη συλλογή ή/και επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων σας από την Ευρωκλινική, αποκλειστικά για την αποστολή ενημερώσεων σχετικά με νέες υπηρεσίες, προϊόντα και δράσεις μας. Περισσότερα εδώ

  ή καλέστε μας στα: 210 64.16.800 & 210 64.16.801